Psychosociale hulpverlening
Het ‘oude’ maatschappelijk werk (of sociaal werk) kent een aantal kerntaken waaronder psychosociale hulpverlening. Als coach kan ik mijn opgedane werkervaring en studie maatschappelijk werk natuurlijk niet scheiden van mijn vervolgopleiding tot coach/ counsellor.
Psychosociale ondersteuning richt zich op emotionele en praktische ondersteuning bij (relatief) eenvoudige problemen van psychische en sociale aard net als coaching en counselling.
Op de site van de Beroepsvereniging voor Maatschappelijk werkers is te lezen dat het nog steeds een kerntaak is van het maatschappelijk werk.
Psychosociale hulpverlening is eveneens een kerntaak van minder specialistisch sociaal werk. Zoals het algemeen maatschappelijk werk of het generieke sociaal werk in de wijkteams. Niet voor niets wordt deze bekwaamheid in het Beroepsprofiel van de Sociaal Werker beschreven als hulp- en dienstverlening bij bio-psychosociale stresssituaties die het sociaal functioneren tijdelijk of langdurig kunnen belemmeren. Denk aan rouw, verlies, ziekte, beperking, angst en dreiging.
Mijn jarenlange werkervaring als maatschappelijk werker geeft mij extra ’tools’ om mijn cliënten te helpen. Na zoveel jaar is de bejegening en grondhouding mij zo eigen geworden waardoor psychosociale hulpverlening verweven is met Coaching en Counselling. Daardoor krijgen mijn cliënten het beste van twee werelden.