Wie ben ik?
Mijn naam is Mascha van Rij en ik werk als registercoach, counsellor en trainer. Mijn jarenlange ervaring als maatschappelijk werker neem ik mee in mijn begeleiding aan klanten.
Eigen praktijk
Met meer dan twintig jaar ervaring in het werken met cliënten vond ik het tijd mijn eigen praktijk te openen. Jaren daarvoor was dit al mijn droom. Het paste lange tijd niet in mijn leven zoals ik dat had ingericht, maar in 2023 ben ik het dan toch echt gaan doen nadat ik een vervolgstudie coaching en counselling volgde.
Alle seinen stonden op groen. Heb er geen moment spijt van gehad. Wat is nou mooier dan het inzetten van mijn ervaring, kennis en mooie coachmethodes om mijn cliënten verder te helpen. Ik vind het een voorrecht om getuige te mogen zijn van het veranderingsproces van mijn cliënten en hier mede richting aan te mogen geven aan.
Ervaringsdeskundig
Zelf heb ik ook wel eens ondersteuning nodig gehad op een doodlopende weg in mijn eigen leven. Ik kwam er toen achter hoe bijzonder het is dat de eigen overtuigingen en belemmeringen voortkomen uit jouw familiegeschiedenis, de positie in jouw gezin van herkomst, culturele achtergrond en de rol van jouw omgeving. In iedere fase lijkt dit zich weer aan te dienen. Dat gold voor mij ook. Ik groeide op in de binnenstad van Amsterdam in de roerige jaren zeventig. Dit bood veel mogelijkheden en gaf soms ook net te weinig stabiliteit.
Dit maakt mij daardoor ook ervaringsdeskundig.
Mede hierdoor ben ik als geen ander in staat jou verder helpen of net op het juiste moment een andere perspectief te geven zodat jij verder kunt wanneer jij vastloopt in jouw leven. Of dit nu is omdat jouw relatie over is, je niet meer op jouw plek zit op het werk of omdat je een andere levensfase ingaat.
Ik richt me vooral op cliënten in de levensfase midlife. Dat is een fase waarbij er weer veel kan gaan veranderen en zingevingsvraagstukken en andere levensvragen gaan spelen. Nog los van de hormonale veranderingen bij zowel vrouwen als mannen.
Vrijblijvend een telefonische of beeldbelafspraak inplannen? Klik dan hier.
Een stukje geschiedenis
Van de commerciële sector naar de hulpverlening
Eén van de momenten waarop ik een nieuwe weg insloeg was het moment dat ik besloot maatschappelijk werk te gaan studeren en mijn werk bij eerst een reclamebureau en daarna een uitgeverij in te wisselen voor een baan in de hulpverlening. Dit was rond de eeuwwisseling. Ik voelde me niet meer gelukkig met het werk dat ik deed en zocht een richting waar ik meer voldoening uit zou kunnen halen. Als alleenstaande moeder had ik de zorg voor mijn zoon en was ik kostwinner. Toch trok ik de stoute schoenen aan en startte ik mijn studie in deeltijd aan de Hogeschool van Amsterdam.
Het was een enorme omslag en ik ben nog altijd blij met de stap die ik toen zette. Ik ervoer veel meer dan daarvoor dat ik zinvol werk had waarbij ik, hoe klein ook, echt kon bijdragen aan iemands ontwikkeling.
De fijnste periode als maatschappelijk werker maakte ik mee van 2008 tot 2012. In deze periode had ik samen met een paar collega’s de vrijheid om psychosociale hulpverlening te bieden aan cliënten. We ‘runden’ met z’n vieren een klein kantoor Algemeen Maatschappelijk Werk in een volkswijk (de pijp) in hartje Amsterdam.
Dit werk raakt het coachen en counsellen zoals ik dat nu voor mezelf inricht het meest. Helaas werd dit werk rond 2012 steeds meer vernauwd richting korte taakgerichte hulpverlening/ schuldhulpverlening en verlegde ik vanaf 2012 mijn focus naar het werken met gezinnen in de jeugdhulpverlening.
Van vrijwillige naar gedwongen hulpverlening
Daaropvolgend heb ik jarenlang binnen de jeugdbescherming gewerkt met gezinnen. Zeer veelzijdig en ook veeleisend werk in een telkens veranderende omgeving. Heb ontzettend veel geleerd in deze jaren over het werken met familiesystemen, (ontwikkelings)psychologie en over het ontwrichtende effect van een conflictscheiding op een gezin. Ik deed een opleiding tot trainer en gaf trainingen aan collega’s zowel intern als extern. Deze trainingen hadden altijd een raakvlak met het werken met systemen/ gezinnen.
Ook begon in deze periode mij steeds meer duidelijk te worden hoe lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en hoe verwaarlozing of mishandeling op jonge leeftijd door kan werken en zich vast kan zetten in het lichaam en in gedrag en patronen. Deze kennis neem ik nu mee in mijn praktijk.
Omdat de langdurige (jarenlange) betrokkenheid bij cliëntsystemen mij na een jaar of zeven nog onvoldoende voedde, heb ik me van 2019 tot en met 2023 ingezet als onderzoeker bij Veilig Thuis en als adviseur bij Centrum Seksueel Geweld. Veilig Thuis richt zich op het opsporen en doorbreken van kindermishandeling, huiselijk geweld, ouderenmishandeling en kindermisbruik. Voor Centrum Seksueel Geweld stond ik slachtoffers van seksueel geweld bij. Mooi werk, maar ook belastend voor de ziel.
Een lichter bestaan
Naarmate de jaren vorderden en (ook 😉) ik ouder werd merkte ik dat ik verlangde naar een lichter bestaan, hoewel ik wel graag met mensen wilde blijven werken.
Daarom besloot ik enkele jaren geleden een post hbo-opleiding tot registercoach en counsellor te volgen en mijn praktijk vorm te geven.
Superspannend natuurlijk en vooral enorm inspirerend.
Om niet alle vastigheid kwijt te raken en met collega’s te blijven werken werk ik naast het coachen van mijn eigen cliënten en het geven van trainingen, als jobcoach bij de Gemeente Amsterdam. Hier coach ik Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Heel veelzijdig en ik kom met mensen vanuit alle lagen van de Amsterdamse bevolking in aanraking.
Vrijblijvend een telefonische of beeldbelafspraak inplannen? Klik dan hier.
Trainer
Vanaf de eeuwwisseling rolde ik ook het trainersvak in. In de periode bij de Jeugdbescherming werd dit een vast onderdeel van mijn werk. Daar werd ik ook opgeleid tot trainer volgens de methode van Karin de Galan.
Bij het ontwikkelen van een training komen je denkbrein en creatieve brein samen. Dit geeft een heerlijk gevoel. Ik kan me er echt in verliezen. Daarna mijn eigen training geven en de positieve reacties zien van de deelnemers maakt het hele proces zeer waardevol. Ik geef trainingen die met zelfontwikkeling te maken hebben en trainingen in het sociaal domein. Hierover kun je hier meer lezen.
Daarnaast heb ik online trainingen ontwikkeld vanuit de wens ook mensen die niet in staat zijn een coachtraject te volgen informatie en oefeningen te bieden waarmee zij vrijer en blijer in het leven kunnen staan.
Hoe blijf ik zelf in balans?
Ik laad mijn batterij op tijdens verre reizen, of door naar (live) muziek te luisteren of heerlijk te dansen. Breng veel tijd door met vriendinnen en vrienden en mijn geweldige zoon. Hardlopen doe ik meerdere keren per week.
Mijn creativiteit laten stromen geeft mij vleugels. Of dit nou fotograferen is, het beroepsmatig ontwikkelen of ontwerpen van een coaching methode, schilderen of het verzinnen en schrijven van verhalen. Heb je mijn blogs al gelezen? Van zelfgemaakte foto’s maak ik affirmaties die ik plaats op sociale media. Je kunt ze gratis downloaden door de link te volgen.
Het geeft me een ontzettend fijn gevoel in een creatieve flow te komen. Ik houd van de natuur en ervaar dat tijd doorbrengen in de natuur voor mij heilzaam is, mij energie geeft en mij in balans houdt.
Alle foto’s en filmpjes op de website of gebruikt in mijn blogs of advertenties op sociale media zijn door mij gemaakt, (behalve die waar ik zelf opsta natuurlijk😉).