Psychosociale hulpverlening

Psychosociale hulpverlening

Het ‘oude’ maatschappelijk werk (of sociaal werk) kent een aantal kerntaken. Daar valt psychosociale hulpverlening ook onder. Als coach kan ik mijn opgedane werkervaring en kennis vanuit mijn studie maatschappelijk werk natuurlijk niet scheiden van mijn vervolgopleiding tot registercoach/ counsellor.

Psychosociale ondersteuning richt zich op emotionele en praktische ondersteuning bij problemen van psychische en sociale aard net als coaching en counselling.

Op de site van de Beroepsvereniging voor Maatschappelijk werkers is te lezen dat het nog steeds een kerntaak is van het maatschappelijk werk.

Psychosociale hulpverlening is eveneens een kerntaak van minder specialistisch sociaal werk. Zoals het algemeen maatschappelijk werk of het generieke sociaal werk in de wijkteams. Niet voor niets wordt deze bekwaamheid in het Beroepsprofiel van de Sociaal Werker beschreven als hulp- en dienstverlening bij bio-psychosociale stresssituaties die het sociaal functioneren tijdelijk of langdurig kunnen belemmeren. Denk aan rouw, verlies, ziekte, beperking, angst en dreiging.

De focus van psychosociale hulpverlening richt zich op de invloed van de omgevingsfactoren en de psyche van de mens. Bij bio psychosociale hulpverlening komt daar nog de biologie bij.

Bio psychosociaal

Bio psychosociale stresssituaties wil zeggen dat biologische, psychologische en sociale omgevingsfactoren elkaar beïnvloeden en/ of versterken waardoor iemand tijdelijk of langdurig uit de running kan zijn als gevolg van spanningsklachten.


Holistische visie

Na ruim 20 jaren werken als maatschappelijk werker in verschillende functies mag ik zeggen dat ik een rot in het vak ben. Dit geeft mij als coach/ counsellor extra ’tools’ om mijn cliënten te helpen.

Een hulpverleningscontact met mensen vergt een professionele bejegening en grondhouding. Deze is mij zo eigen geworden waardoor psychosociale hulpverlening niet los te maken is van Coaching en Counselling. Daardoor krijgen mijn cliënten het beste van twee werelden.

Concluderend kun je zeggen dat zowel binnen counselling als binnen de psychosociale hulpverlening de mens en gedrag worden bezien vanuit een holistische visie. Dit wil zeggen dat de oorzaak van psychische problemen en welbevinden gezocht worden in de eerder genoemde gebieden die elkaar over en weer beïnvloeden. Dit zijn de biologie, de psyche en de sociale omgeving. De beste manier om functioneringsproblemen aan te pakken is daarom om dat op alle drie de gebieden te doen.

Wil je meer weten over mijn werkwijze? Lees hier dan verder.

Meer weten over Coaching en Counselling? Lees dan hier verder.

  • Balans vind je niet. Balans creëer je.
  • Het is nooit te laat om jezelf opnieuw te ontdekken.
  • Zo benieuwd naar wat je te vertellen hebt.

Contact

Voor vragen of een vrijblijvend advies, neem contact op.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.