Coaching & Counselling

Een coaching traject kan niet zonder counselling en een counselling traject niet zonder coaching.

Ze verschillen van elkaar en lopen in elkaar over.



Kijkend naar onderstaande foto zie je de rotswand boven het water. Daar kijken we naar bij coaching. Jouw gedrag en vaardigheden. Alles wat je nodig hebt om van A naar B te komen.

Onder de waterlijn, dus wat je op het eerste gezicht niet ziet, gaat enerzijds over wat maakt dat jij je voelt zoals je je voelt en anderzijds wat maakt dat je doet zoals je doet.

Dit speelt zich dus grotendeels af onder het wateroppervlak (zie de weerspiegeling van de rotswand in het water).


Counselling

Met counselling kijken we naar de herkomst van jouw overtuigingen. Naar jouw normen, waarden, zelfbeeld, belemmeringen en eveneens naar de invloed van de positie die jij innam toen jij opgroeide, maar zeker ook naar jouw talenten.

Kortweg naar hoe jij de wereld om je heen beleeft.
Het doel van counselling is nooit om te wroeten in het verleden. Terugkijken kan wel een middel zijn om verder te komen richting jouw gewenste toekomst.

Kenmerkend voor counselling is dat een probleem of vraagstuk bekeken wordt vanuit de volgende aspecten:

  • Psychologie
  • Biologie
  • Sociale context

Deze aspecten beïnvloeden elkaar en versterken elkaar.



Voorbeeld

Graag verhelder ik dit met een gesimplificeerd voorbeeld:

Stel je voor dat iemand (Gerda 50+) merkt niet meer goed te kunnen slapen (biologie). Ze merkt dat ze daardoor niet veel meer kan hebben van haar omgeving (biologie, psychologie, sociale context).

Gerda piekert veel (psychologie) omdat niet alleen haar werk (sociale context), maar ook de mantelzorg aan haar dementerende ouder veel van haar vraagt (sociale context, psychologie). De rol van dochter ziet ze veranderen in de rol van verzorger of ouder.

En daarbij merkt Gerda al langer dat ze vage klachten heeft door de stress die ze ervaart (biologie en psychologie), waarbij ze opmerkt dat dit mogelijk ook komt door de ‘overgang’ (biologie en psychologie). Haar hulpvraag is hulp bij het verminderen van piekeren eveneens wil Gerda graag beter slapen.

Zoals je ziet vergt dit een traject waarin aandacht is voor alle drie de aspecten.

Dat is coaching en counselling door VrijBlij!

Verder lezen?

In onderstaande tekst ga ik dieper in op coaching en counselling en de verschillen daartussen.

Is bovenstaande voldoende duidelijk en wil je weten wat de specifieke werkwijze van VrijBlij is? Klik dan hier.

Wil je meer lezen over psychosociale hulpverlening en het bio psychosociaal model. Klik dan hier.



De Academie voor Coaching en Counselling, waar ik mijn studie tot registercoach heb afgerond, hanteert de volgende definitie: 

Als counsellor ga je met je cliënt op zoek naar de onderliggende patronen en onderzoek je waar het probleem in het verleden is ontstaan.
Je kijkt vervolgens hoe de onderliggende oorzaken en patronen kunnen worden veranderd of opgelost.

Als coach kijk je samen met je cliënt hoe hij met nieuwe strategieën dingen in de toekomst anders kan doen. Je onderzoekt de mogelijkheden en sterke punten van je cliënt en daagt deze uit om grenzen te verleggen.

Je werkt dus aan verschillende fasen in het proces. Als counsellor kijk je wat er uit het verleden ontdekt en verwerkt moet worden, om vervolgens met coaching aan de toekomst te kunnen werken.


Wat mag je verwachten van counselling door VrijBlij?

  • Een veilige en vertrouwelijke ruimte. VrijBlij biedt een veilige omgeving waarin je open en zonder oordeel kunt praten over persoonlijke zorgen.
  • Ondersteuning bij emotionele uitdagingen. Je krijgt hulp om met gevoelens van verdriet, angst, stress of onzekerheid om te gaan, en krijgt begeleiding bij het verwerken van verlies of trauma.
  • Doorbreken van belemmerende patronen. Counselling helpt je om onbewuste patronen en gedrag te herkennen. Wanneer jouw patronen helder zijn dan kun je hieruit afleiden welke patronen helpend zijn en daarnaast welke patronen jou belemmeren.
  • Meer zelfvertrouwen. Door te werken aan zelfacceptatie en zelfwaardering, zal jouw zelfvertrouwen groeien.
  • Verbeteren van relaties. Counselling helpt om communicatie en relaties met anderen inzichtelijk maken en te verbeteren, of het nu gaat om familie, partners of collega’s.
  • Verwerking van levensveranderingen. Counselling biedt jou ondersteuning bij belangrijke veranderingen zoals onder andere verlies, daarnaast een veranderende levensfase. Denk daarbij aan de fase MIDLIFE waarin ik me als coach/ counsellor heb gespecialiseerd. Ook kun je daarbij denken aan scheiding of carrière wendingen.
  • Herstellen van de balans. Je leert technieken om je gevoelens van onrust of angst, net als andere emoties die je ervaart, beter te begrijpen. Daarnaast leer je deze gevoelens voortkomend uit een disbalans te reguleren (te zorgen dat je er minder last van hebt). Ook ontvang je toepasbare tips en oefeningen. Zodat je ze enerzijds eerder herkent en anderzijds blijvend meer innerlijke rust ervaart.



Ook dat is coaching & counselling door VrijBlij!

Van rups naar vlinder door coaching en counselling














In deze foto, gemaakt in Zuid-Afrika in 2018, vind ik mooi verbeeld hoe je door nieuwe inzichten en de juiste hulp kunt transformeren.

Neem contact op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken. Aan een eerste verkennend gesprek zijn geen kosten verbonden. Graag kijk ik met je verder of ik jou kan helpen met jouw vraagstuk.

  • Balans vind je niet. Balans creëer je.
  • Het is nooit te laat om jezelf opnieuw te ontdekken.
  • Zo benieuwd naar wat je te vertellen hebt.

Contact

Voor vragen of een vrijblijvend advies, neem contact op.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.