Op de foto zie je een geïrriteerde aap. De foto die ik daarvoor nam zal ik ook toevoegen aan dit blog. De aap was lekker aan het vlooien toen het werd gestoord door een soortgenoot die wilde spelen. Hier was de aap niet van gediend. Het bracht mij op het idee een blog over triggers te schrijven. Deze aap was mogelijk getriggerd, mogelijk speelde rangorde ook een rol.
Triggers
Herken je dat? Je hebt een goede dag gehad, je bent rustig en een beetje trots in slaap gevallen en hebt mooie plannen voor de volgende dag. Je staat op, hebt dat goede gevoel in de nacht weten vast te houden, gaat door jouw ochtendroutine, en ineens word je geconfronteerd met een situatie die jou helemaal uit het veld slaat. Daar gaat jouw tevreden gevoel.
Dit kan komen doordat je iets online ziet wat jou pijn doet of een mail krijgt waardoor je van slag bent. Ook doordat iemand waarvan je iets verwachtte juist iets naliet. En je kunt getriggerd raken door een confrontatie met iemand. Wat het ook is, het raakt een oud pijnlijk stukje in jou waardoor je emotioneel reageert.
‘Je mag niet op de stoep fietsen stomme kut’
Terwijl ik dit schrijf komt de volgende herinnering in mijn gedachte. Ik fietste jaren geleden met mijn zoon, hij achterop (toen nog een klein jongetje en inmiddels al een geweldige man van 29). Om van A naar B te komen fietste ik een klein stukje over de stoep. Het was mooi weer. We voelden ons goed.
Als ik me goed herinner hadden we net iets leuks gekocht voor hem. Ik lette er natuurlijk op dat ik niemand tot last was. Het was maar een heel klein stukje en kwam ook nog eens onze veiligheid ten goede op een druk verkeerspunt in Amsterdam. Voelde me blij en van geen kwaad bewust en had zin in de rest van de dag.
Ineens schreeuwde een man vanaf de overkant van de straat ‘je mag niet op de stoep fietsen stomme kut’. Hij maakte daar grootse boze gebaren bij. Iedereen leek om te kijken.
Het kwam enorm binnen. Niet zozeer de woorden zelf als wel de totale verbijstering dat iemand je ‘out of the blue’ uitscheldt. In een milliseconde besloot ik niet te reageren en me uit de voeten te maken. Daarbij speelde waarschijnlijk mee dat ik mijn gevoelige zoon direct uit deze situatie wilde halen. Hoefde gelukkig alleen nog maar de stoep af en vervolgde mijn weg naar huis, bemoedigende woorden sprekend tegen mijn zoon.
Op zich niet zoveel aan de hand zou je zeggen. Echter was ik, toen nog een stuk jonger, hierdoor de hele dag van slag. Ik was getriggerd.
Pijnpunten
Wat mij triggerde was vooral het onvoorspelbare van de situatie. Iemand schreeuwde zomaar tegen mij en schold mij uit met enorm veel kwaadheid in zich. Dit leek op een situatie die ik vaker had meegemaakt in mijn jeugd. Niet de man en ook niet zijn woorden maakten mij van slag, maar de totale willekeur. Dat was mijn trigger.
Sindsdien ben ik nog wel vaker getriggerd op onvoorspelbaar en willekeurig gedrag van een ander. Bijvoorbeeld in de periode dat ik als onderzoeker bij Veilig Thuis werkte en soms ineens te maken kreeg met agressie. Echter kende ik toen mijn triggers en liet ik me er niet meer zo door uit het veld slaan als toentertijd. Ik maakte het niet persoonlijk. Trok het me minder aan. Je leert ook een professionele houding aan te nemen natuurlijk, hoewel ik agressie vanzelfsprekend volledig afkeur.
Het helpt om je eigen triggers te leren kennen. Te weten dat wanneer jij ergens heftig op reageert, deze reactie vanuit jouw pijnpunt komt. Ga hier dan met zorg en nieuwsgierigheid mee om en zeker niet met zelfverwijt.
Geef jouw trigger een naam
Wat ik leerde tijdens mijn studie Coaching & Counselling, en hierbij kan helpen is om jouw triggers een naam te geven. Ik heb dat zelf in de praktijk gebracht en het werkt.
Hier heb ik ook een voorbeeld van 😉
Trigger regenachtige file
Een aantal jaren geleden werd ik van achter aangereden in een file. Niets ernstigs, wel schrik. Het regende die dag. In mijn achteruitkijkspiegel zag ik dat mijn achterligger het niet zou halen op tijd te remmen en ik kon geen kant op. Na de ‘knal’ spoot er ineens een vloeistof door mijn auto. Het duurde even voordat ik doorhad dat dit geen benzine was en mijn auto dus niet binnen luttele seconden de lucht in zou vliegen, maar dat dit mijn flesje frisdrank was dat ik tussen mijn benen klemde en een natte plek achterliet op mijn broek.
De bestuurder van de auto achter mij stapte uit en kwam even kijken of alles goed was met mij omdat ik maar bleef zitten. Ik stapte uit en kon alleen uitbrengen: ‘ik heb niet in mijn broek geplast hoor, dat is cola’. De man besloot dat het beter was even met mij achter zich aan naar een rustiger punt te rijden om alles te regelen. Dat was ook zo. Eind goed, al goed.
Als ik nu in de file sta en het regent bekruipt mij direct een onveilig beklemmend gevoel. Ik weet, dit is mijn trigger ‘regenachtige file’. Zo noem ik ‘m. Na het herkennen en benoemen van de trigger ‘regenachtige file’ voel ik mezelf letterlijk ontspannen. Ben dan niet meer bang. Ik blijf wel oplettend, maar dat lijkt me alleen maar goed. En ik zorg er tegenwoordig voor dat ik geen drinken meer tussen mijn benen geklemd heb zitten😉.
Herken dus jouw triggers en geef ze een naam. Het helpt.
Je mag mijn blog delen, liken, of een reactie geven. Dat vind ik leuk.