Werkwijze VrijBlij
Op deze pagina vind je alle informatie over de werkwijze van VrijBlij.
Kennismaking
De start is altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit kan online of telefonisch. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Komt het zo uit dan kan het ook fysiek in de praktijk. Voor het slagen van het traject is het belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij mij en dat ik het idee heb dat ik jou kan helpen. Dit kan niet alleen op basis van een foto en een website.
Wil je mij op een laagdrempelige manier ervaren en direct leren beter met spanning om te gaan? Geef je dan op voor de online Trigger Training. Na het volgen van de training kun jij in een week tijd beter met opbouwende spanning omgaan en daardoor meer balans ervaren.
Vertrouwelijk
Je kunt ervan op aan dat vanaf het allereerste contact ik jouw gegevens vertrouwelijk behandel. Dit blijft zo gedurende het hele traject. Alles wat je mij vertelt blijft dus tussen ons. Een aantal persoonlijke gegevens heb ik nodig voor administratieve doeleinden.
Soms bespreek ik iets in mijn intervisiegroep. Dit is altijd anoniem en kan niet naar klanten herleid worden.
Maatwerk
Een traject is maatwerk. Gemiddeld zo’n 5 a 10 gesprekken vanaf de intake. Meer kan ook, evenals minder. Dit is afhankelijk van jouw vraag en de voortgang. Meestal zit er zo’n twee a drie weken tussen de gesprekken. Ook dit is niet in beton gegoten aangezien dit ook persoonlijk is. Tussen de gesprekken door geef ik desgewenst opdrachten mee waarmee je tot een dieper inzicht komt of alvast kunt voorbereiden op een volgend gesprek.
Ieder traject verloopt anders. Geen weg naar herstel is hetzelfde.
Een traject er ongeveer als volgt uit:
Intake
Na de kennismaking volgt een intakegesprek waarin we jouw behoeften, doelen en verwachtingen bespreken. Soms is er nog niet echt een vraag, maar meer een onbestemd gevoel waarbij je hulp nodig hebt. Dit gesprek helpt ons om een duidelijk beeld te krijgen van waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Wat jouw hulpvraag is. We bespreken ook de praktische zaken zoals de verwachte duur en frequentie van de sessies en tijd ertussen. We starten tijdens deze intake direct. Daarom duurt de intake zo’n anderhalf uur. Daarvan breng ik slechts een uur in rekening.
Persoonlijk plan van aanpak
Na het intakegesprek hebben we een duidelijk beeld over waar we naartoe werken. Door middel van doelen geven we hier richting aan in de gesprekken. Zij vormen de basis van ons traject en zorgen ervoor dat we gericht en doelbewust te werk gaan. Dit kunnen zowel korte- als lange termijn doelen zijn, afhankelijk van jouw wensen en behoeften. Deze kunnen tussentijds in samenspraak met elkaar bijgesteld worden. Deze neem ik op in het intakeformulier zodat we telkens kunnen bespreken of er voldoende vorderingen worden gemaakt en of we nog op de goede weg zitten. Dit is onderdeel van jouw persoonlijke plan.
Sessies
Hoe een sessie verloopt is maatwerk. De ene mens heeft nodig veel te praten en de ander is liever bezig met praktische opdrachten of een mix daarvan. Ik werk met verschillende methoden en technieken die aansluiten bij jouw situatie en leerstijl. Na iedere sessie bereid ik de volgende sessie voor. Dient zich ineens een andere behoefte aan dan kan ik daar flexibel op inspelen.
De kern van ons traject bestaat uit regelmatige coaching sessies, die vooral face-to-face, zullen plaatsvinden.
Wat komt er zoal aan bod?
- – Reflecteren op jouw sterke punten en ontwikkelgebieden.
- – Ontwikkelen van concrete stappen om jouw doelen te bereiken.
- – Het inzichtelijk maken en overwinnen van obstakels. Dit houdt in dat we eventuele belemmeringen voor groei achterhalen. Dit kunnen negatieve zelfovertuigingen zijn of gedrag dat ooit hielp in een situatie en nu juist niet meer helpend is. Binnen de coaching noemen we dit coping strategieën.
- – Psycho educatie. Dit betekent dat ik jouw kennis over bepaalde onderwerpen vergroot door het geven van voorlichting of uitleg hierover. Heb je gezien dat je een gratis inspiratieboek kunt downloaden vol wetenswaardigheden over het in balans brengen van jouw zenuwgestel? Klik hier voor de download.
- – Toewerken naar meer balans. Als je uit balans bent door spannings- of overgangsklachten dan krijg je gerichte informatie hierover en maken we niet helpende patronen inzichtelijk zodat deze kunnen worden omgebogen.
- – Lichaamsgerichte oefeningen. Oefeningen kunnen worden ingezet tijdens de sessies of als opdracht voor thuis zodat je minder spanning ervaart of anders met emoties of negatieve gedachten om leert gaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mindfulness of ademhalingsoefeningen.
- – Gezondheidsadvies. Biologie speelt ook een rol bij hoe je je voelt. Daarom zal ik desgewenst adviseren over het weglaten of toevoegen van bepaald voedingsmiddelen. Dit geldt vooral voor spannings- of overgangsklachten.
- – Systeemgerichte werkvormen. Gedrag of gedachten, stemmingen en emoties in het heden zijn vaak terug te voeren naar jouw gezin van herkomst. Met behulp van materiaal zoals poppetjes krijg jij hier inzicht in. Dit is een eerste stap naar verandering.
- – Regelmatig evalueren we jouw voortgang en waar nodig passen we het plan aan.
Een sessie duurt een uur of anderhalf uur. Dit is afhankelijk van jouw draagkracht en specifieke situatie en hulpvraag. Dit gaat in overleg met elkaar.
Tussentijdse Ondersteuning
Naast de geplande sessies bied ik zo nodig tussentijdse ondersteuning via e-mail of telefoon. Dit zorgt ervoor dat je altijd een aanspreekpunt hebt voor vragen of wanneer je extra begeleiding nodig hebt tussen de sessies door. Hier maken we van tevoren duidelijke afspraken over.
Doorverwijzing
Komen we er gaandeweg achter dat meer of ander soort hulp nodig is dan mag je erop vertrouwen dat ik de expertise heb om dit te signaleren en met jou bespreekbaar te maken. Een verwijzing verloopt altijd via jouw huisarts op jouw eigen verzoek. Ik kan slechts adviseren in dit proces.
Evaluatie en Afronding
Aan het einde van het traject sluiten we af met een eindgesprek en evalueren we de bereikte resultaten en bespreken we de volgende stappen. Het doel is om ervoor te zorgen dat je met vertrouwen en een duidelijk plan verder kunt na onze samenwerking.
Indien nodig, kunnen we ook vervolgtrajecten plannen om verdere groei en ontwikkeling te ondersteunen. Een soort onderhoudscontractje.
Vrijblijvend een telefonische of beeldbelafspraak inplannen? Klik dan hier.
De methode
Geen mens is hetzelfde. Ik geloof niet dat een bepaalde methode iedereen helpt met ieder probleem.
Daarom maak ik gebruik van verschillende methodes.
- Algemene coaching en counselling vaardigheden en modellen
- Bio psychosociale hulpverlening
- Contextuele Therapie (Een taal erbij)
- Familie-opstellingen (Tafelopstellingen)
- Intergenerationele hulpverlening
- ACT
- Transactionele Analyse
- Mindfulness
- Psycho-educatie
- Positieve psychologie
- Hechtingstheorie
- Oefeningen en methoden die ik als trainer gebruik.
Online Coaching
Omdat het niet voor iedereen mogelijk is om naar de praktijk in Amsterdam of Badhoevedorp te komen, is online coaching of een mix ook een mogelijkheid. Wil je meer weten over online coaching? Kijk dan hier.
Dit is mede afhankelijk van de vraag.
Tarieven
Onderstaand de tarieven voor coaching/ counselling aan particulieren. Voor coaching en counselling vergoed door werkgevers of door tussenkomst van een bedrijfsvereniging hanteert VrijBlij prijsafspraken.
Mijn uurtarief is 90,00 euro (inclusief BTW). Wordt jouw traject vergoed door jouw werkgever dan is dit bedrag exclusief BTW. Op deze manier houd ik het betaalbaar voor particulieren.
Voor anderhalf uur reken ik 120,00 euro inclusief BTW. Hiervoor geldt ook dat als jouw traject vergoed wordt door jouw werkgever dit zelfde bedrag exclusief BTW in rekening wordt gebracht.
Online Coaching duurt maximaal 45 minuten. Dit kost 60,00 euro inclusief BTW.
Ik ben zelf opgegroeid in een gezin waar niet altijd evenveel mogelijk was financieel. Dit motiveert mij om een paar trajecten per jaar tegen een verlaagd tarief aan te bieden. Neem ook daarvoor contact op. Uiteraard kijken we dan wel eerst samen naar jouw financiële situatie.
Neem contact op voor de mogelijkheden.